Sudan on osa sekä historiallista Egyptiä, että Nuubiaa ja molempien kulttuureiden jättämiä jälkiä on maassa runsaasti rinta rinnan muinaiskristillisten ja siirtomaa-aikaisten muistomerkkien, kirkkojen ja rakennusten kanssa. Sudan on pääosin erämaata ja merkit sivistyksestä, niin nykyisestä, kuin muinaisista löytyvät yleensä maan elinehtona toimivien Niilin haarojen välittömästä läheisyydestä.
Khartoumin vanha kaupunki sinisen ja valkoisen Niilin yhtymäkohdassa on risteytys afrikkalaista, arabialaista ja siirtomaatyylistä eurooppalaistyyppistä arkkitehtuuria. Kaupunki huokuu mennyttä aikaa ja Niilin varren vanhat paviljongit muistuttavat kaupungin kulta-ajoista. Näkemisen arvoinen Nuubialainen museo, Sudanin vastike Kairon Egyptiläiselle museolle, sijaitsee myös Khartoumissa ja kertoo osaltaan egyptiläis-nuubialaisen kulttuurin kukoistuksesta alueella.
Sudanin kuuluisimmat pyramidit, joita maassa sanotaan olevan enemmän kuin Egyptissä, sijaitsevat muinaisen Meroen valtakunnan alueella, noin 200 kilometriä Khartoumista koilliseen. Muita suosittuja kohteita ovat Nagan roomalaisaikaiset rauniot, Amunin Kushiitti-temppeli, Farasin muinaiskristityt katedraalit ja Musawatin temppelialue.
Niilin varrella, Sudanin koillis-osissa, sijaitsevat myös Deir Ghazalin luostari ja kuuluisat Faarao Taharaqan pyramidit.
Punaisenmeren rannikolla sijaitseva Port Sudanin satamakaupunki on maan portti merellä ja tarjoaa kansainvälisen tunnelmansa lisäksi sukellusmahdollisuuksia ulkopuolisille melko tuntemattomassa Punaisenmeren osassa.
Autiomaasafareiden aikana ja siirryttäessä kohteesta toiseen pääsee Sudanin luonto oikeuksiinsa; taivaalla kaartelevat korppikotkat, sakaalien ulvonta öisin, suurenmoiset aavikon auringonlaskut ja -nousut, sekä valtava tähtien täyttämä taivas aavikon hiekan ja hiljaa virtaavan Niilin yläpuolella saavat arkisen stressin unohtumaan nopeasti.