Pukeutuminen
Libyassa pukeutumiselle ei ole muista ympäristön maista poikkeavia säännöksiä. Naisten ei oleteta käyttävän huntua tai päähinettä. Maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, sekä uskonnollisten kohteiden läheisyydessä on suositeltavaa pukeutua konservatiivisesti, muutenkin yleensä olkapäät ja polvet peittäviin vaatteisiin. Paras tapa pukeutua kesällä on löysät ja ohuet puuvillavaatteet, ilmavat kengät tai sandaalit sekä auringolta suojaava päähine ja hyvät aurinkolasit. Talvisin on hyvä varautua iltojen viileyteen ja pakata mukaan myös lämpimämpi vaatekerta ja sateen kestävät kengät.
Uskonto
Libya on virallisesti islamilainen valtio.
Käyttäytyminen
Libyalaiset eivät maan sulkeutuneisuuden takia ole juurikaan tottuneet turisteihin ja ovat aidosti kiinnostuneita ulkomaalaisista. Vaikka varsinkin maaseudulla tapakulttuuri on erittäin konservatiivista ja islamin sääntöihin nojautuvaa saa ulkomaalainen käytännössä helposti anteeksi mahdolliset etikettivirheet. Perinteisiä käyttäytymissääntöjä on hyvä noudattaa maaseudulla ja pienemmissä kylissä ja kaupungeissa.
Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syödessä, ojennettaessa tai vastaanottaessa jotain ja tervehtiessä käytetään oikeaa kättä. Myös kengän pohjia pidetään likaisina, joten istumista niin, että kengän pohja osoittaa toiseen henkilöön pidetään epäkohteliaana. Puheenaiheista uskontoa sekä politiikkaa - erityisesti maan sisäpolitiikkaa ja johtajaa arvostelevista kommenteista on syytä pidättäytyä. Arkaluonteisten kohteiden, kuten lentokenttien, siltojen, sotilaskohteiden jne. valokuvaus on kielletty.
Muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, aikana syöminen, juominen ja tupakointi eivät ole suositeltavaa päiväsaikaan kansainvälisten hotellien ulkopuolella.
Alkoholi
Alkoholi on Libyassa täysin kielletty, myös hotelleissa. Alkoholin maahantuonnista on säädetty ankarat rangaistukset ja sääntöä myös valvotaan tarkasti.
Passi ja viisumi:
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Libyaan. StarlightTours järjestää kaikille ryhmämatkoillemme osallistuville ryhmä- / turistiviisumit veloituksetta. HUOM. Mikäli joku seurueestanne matkustaa muulla kuin Suomen passilla ilmoita siitä jo matkaa varattaessa!
Suomessa ei ole Libyan suurlähetystöä, joten pidempiaikaiset ja henkilökohtaiset viisumit on haettava Libyan Tukholman lähetystöstä henkilökohtaisesti. Viisumia varten tarvitaan kutsu Libyalaiselta yhteistyökumppanilta, ystävältä tai muulta maassa asuvalta taholta.
StarlightTours voi hakea viisumia puolestanne, tällöin hakuaika on aina tarkistettava erikseen - olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä oheisella lomakkeella.
Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä on oltava vähintään kaksi tyhjää sivua. Passissa ei saa olla mitään merkintöjä jotka viittaavat Israelissa vierailuun - mukaan lukien Egyptiläiset ja Jordanialaiset poistumisleimat Israelin vastaisilta raja-asemilta.
Valuutta
Libyan Dinaari ei ole vapaasti vaihdettava valuutta ja sen maastavienti on kielletty. Dinaari on arvoltaan 0,59 Euroa (1€ = n. 1,7 Dinaaria). Libyassa rahanvaihto on helppoa, kansainvälisiä pankkeja ja -pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät ulkomaiset Visa-, Electron-, Master Card- ja Maestro-kortit on suuremmissa kaupungeissa. Matkashekkien vaihtaminen on hidasta ja erittäin kallista. Matkavaluutaksi suosittelemme euroja.
Luottokortit hyväksytään yleisesti maksuvälineenä suurempien kapupunkien ulkomaalaisille suunnatuissa ravintoloissa ja hotelleissa, sekä niiden yhteydessä toimivissa kaupoissa.
Sähkö
Sähköjännite on 240V ja yleisimmin käytetty pistorasiatyyppi on standardi eurooppalainen pyöreä, ei-maadoitettu, rasia johon suomalaiset laitteet sopivat ilman adaptereita. Muitakin pistorasiatyyppejä on käytössä paikasta riippuen.
Aika
Libya on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa. Libyassa ei noudateta erillistä kesäaikaa.