Pukeutuminen

Pukeutumissäännöt Iranissa ovat tiukat; naisten ja yli 7 vuotiaiden tyttöjen tulee aina julkisilla paikoilla liikkuessaan käyttää vaatteita jotka ovat peittäviä ja löysiä. Vain käsien, jalkojen ja kasvojen ei tarvitse olla peitossa. Käytännössä tämä tarkoittaa pitkää löysää takkia puettuna normaaleiden vaatteiden päälle, sekä hiukset peittävää huivia. Miehille vaatimuksena ovat pitkät housut ja pitkähihainen paita.

Uskonto

Iranin valtionuskonto on shiia-islam ja maa on virallisesti teokraattinen tasavalta jossa ylintä valtaa pitää uskonnollinen johtaja.

Käyttäytyminen

Iran on erittäin konservatiivinen yhteiskunta ja julkista käytöstä koskevat lait ja säännöt perustuvat tiukkaan islamin tulkintaan. Kaikenlainen flirttailu, kuten myös julkiset hellyydenosoitukset, ovat paitsi epäsopivia, myös kiellettyjä.

Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten syödessä, ojennettaessa tai vastaanottaessa jotain ja tervehtiessä käytetään oikeaa kättä. Myös kengän pohjia pidetään likaisina, joten istumista niin, että kengän pohja osoittaa toiseen henkilöön pidetään epäkohteliaana. Arkaluonteisten kohteiden, kuten lentokenttien, siltojen, sotilaskohteiden jne. valokuvaus on kielletty. Myöskään ihmisiä ei ole suotavaa kuvata ilman lupaa.

Muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin, aikana syöminen, juominen ja tupakointi julkisilla paikoilla on kielletty auringon nousun ja laskun välisenä aikana. Myös kaiken "siveettömän" materiaalin maahantuonti on kielletty ja sanomalehdet, kirjat yms. jotka sisältävät tullin mielestä liian paljastavia kuvia takavarikoidaan rajalla. Kaikkia käyttäytymis- ja pukeutumissääntöjä valvotaan ja vaikka turistin on helpompi saada tietämättömyytensä anteeksi, voi sääntöjen tahallinen ja selvä noudattamattomuus johtaa ongelmiin ja oikeudellisiin seuraamuksiin.

Alkoholi

Alkoholin nauttiminen, maahantuonti ja hallussapito on Iranissa ehdottomasti kielletty. Sääntöä myös valvotaan ja rangaistukset voivat olla ankaria.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Iraniin. StarlightTours järjestää kaikille ryhmämatkoillemme osallistuville ryhmä- / turistiviisumit ilman eri veloitusta.
HUOM. Mikäli joku seurueestanne matkustaa muulla kuin Suomen passilla ilmoita siitä jo matkaa varattaessa!

Pidempiaikaiset ja henkilökohtaiset viisumit on haettava Iranin suurlähetystöstä Helsingistä. StarlightTours voi myös hakea viisumia puolestanne, tällöin hakuaika on varmistettava erikseen tapauskohtaisesti arkipäivää - olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä oheisella lomakkeella.

Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja siinä ei saa olla mitään merkintöjä jotka viittaavat Israelissa vierailuun - mukaan lukien Egyptiläiset ja Jordanialaiset poistumisleimat Israelin vastaisilta raja-asemilta. Passin tulee sisältää vähintään kaksi tyhjää sivua.

Valuutta

Iranin Rialin hankkiminen Suomesta ennen matkaa ei ole yleensä mahdollista. Rial on arvoltaan noin 0,000071 Euroa (1€ = n. 14135 IRR). Rahanvaihto on Iranissa suhteellisen helppoa, mutta kansainvälisiä pankkeja ja -pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät ulkomaiset Visa-, Electron-, Master Card- ja Maestro-kortit ei ole. Matkashekkien vaihtaminen on joskus hidasta ja aina melko kallista. Rahan lähettäminen Iraniin Suomesta on hidasta ja vaikeaa. Matkavaluutaksi suosittelemme euroja tai dollareita, ei kuitenkaan yli 50 USD/Euro seteleitä. Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä yleensä vain suuremmissa hotelleissa ja lentoyhtiöiden toimistoissa.

Internet ja Matkapuhelimet

Suomalaiset liittymät toimivat Iranissa vaihtelevalla menestyksellä. Maassa on suuria katvealueita, varsinkin rajaseuduilla ja vuoristossa. Internetin käyttö on mahdollista, joskin (virallisesti) erittäin tiukasti sensuroitua. Internetkahviloita on suuremmissa kaupungeissa.

Sähkö

Sähköjännite on 220V ja yleisimmin käytetty pistorasiatyyppi on standardi eurooppalainen pyöreä, ei-maadoitettu rasia johon suomalaiset laitteet sopivat ilman adaptereita.

Aika

Iranin aikavyöhyke on poikkeuksellinen GMT +3 ½ h, eli puolitoista tuntia Suomen aikaa edellä.

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme