Albaniassa on paljon nähtävyyksiä, mutta useimmille nähtävyys on Albania itse. Euroopan vähiten tunnettu kolkka herättää mielenkiintoa pelkällä nimellään ja suurin osa matkailijoista hämmästyy saavuttuaan mustavalkoisen stalinistisen betonislummin sijaan aurinkoiseen ja värikkääseen välimerelliseen rannikkovaltioon.

Pääkaupungin Tiranan suurimmat nähtävyydet sijaitsevat kaupungin keskustassa kansallissankari Skanderbegin mukaan nimetyn aukion laidalla josta löytyvät niin kansallismuseo, kommunistiajasta muistuttava kulttuuripalatsi ja tietysti Skanderbegin ratsastajapatsas. Myös Ehen Beyn vanha moskeija ja oopperatalo reunustavat aukiota. Läheisellä Dajti-vuorella sijaitsevien ravintoloiden terasseilta, kuten myös sinne johtavan köysiradan vaunuista saa hyvän yleiskuvan kaupungista.

Muualla Albaniassa Pogradecin Ohrid-järven rannalla sijaitseva pikkukaupunki, sekä Beratin ja Girokasterin museokaupungit useine kirkkoineen ja luostareineen, sekä keskiaikaisine kivitaloineen ja kapeina kujineen ovat näkemisen arvoisia.

Shkodran kaupunki Makedonian vastaisella rajalla on puolestaan Albanian vanhin.

Rannikkokaupungeista Vlora, Durres ja Saranda tarjoavat Välimeren rantojen lisäksi useita historiallisesti arvokkaita monumentteja roomalaisajoista alkaen aina Albanian itsenäisyystaisteluun 1900-luvun alussa. Durres on rantakohteista suosituin ja suurin, mutta kauneimmat ja rauhallisimmat rannat löytää maan eteläosista Sarandan kaupungin läheisyydestä, aivan Korfun turistisaarta vastapäätä.

Kommunismiajan vainoharhaisuuden jäänteenä Albanian pellot ja vuoren rinteet ovat täynnä pieniä kupolimaisia bunkkereita joita hallinto rakennutti kymmeniä tuhansia pitääkseen valtion viholliset ulkona. Monia näistä bunkkereista on otettu uusiokäyttöön varastoina tai kahviloina ja maalattu iloisin värein esimerkiksi mainoksiksi.

Albania on koostaan huolimatta monipuolinen matkakohde erityisesti vaiherikkaan historiansa ja jyrkästi vaihtelevien maisemiensa takia. Myös Albanian sijainti Euroopan ja Aasian, Rooman ja Bysantin sekä kristinuskon ja islamin risteyskohdassa on jättänyt maahan jälkensä. Keskiaikaisten linnanraunioiden jälkeen voi seuraavan vuorenrinteen takana odottaa koskematon ja metsäinen vuoristomaisema, koristeellinen moskeija tai tiilikattoinen ortodoksiluostari. Tai kaikki kolme.

Acceptance Mark © Starlight Tours 2010 Kotisivujen suunnittelu: ICTeme